< Назад към всички новини 04 февруари
2021
Сподели

За какво трябва да внимаваме при покупка на стенни или подови плочи

За да Ви бъдем по-полезни, ще се опитаме с няколко изречения да наблегнем на това къде грешат  клиентите ни при избора на плочки.

Накратко да обясним, кои са основните типове плочи:

- фаянс - това са плочки, подходящи само за поставянето на стена.

- теракота - подови плочки, подходящи предимно за за вътрешни помещения. Поради по-ниската си износоустойчивост и по-крехък горен слой е добре да бъдат поставяни на места с по-слабо натоварване. 

- гранитогрес - този тип плочки са изключително здрави и устойчиви. Подходящи са както за вътрешни помещения, така и за полагане на открито, поради високата си износоустойчивост и мразоустойчивост. Могат да бъдат използвани и за стени, но не е препоръчително, тъй като оскъпяват излишно и са по-трудни за пробиване (например ако слагате аксесоарите в банята).

1. Първото и много важно нещо е - винаги когато закупувате плочки, без значение ФАЯНС, ТЕРАКОТА или ГРАНИТОГРЕС, е да правилно да изчислите количествата, след което при самата покупка, да предвидите фира.

Какви проблеми възникват, ако закупите точното количество, което Ви е необходимо и след това се наложи да си докупите:

Много вероятно е партидата плочки, от която Вие сте закупили да не е същата. Какво означава това? - Много вероятно е да има известно разминаване в нюанса и калибъра ( размера ) на един и същ модел плочки. Тук няма виновни, това се случва при всички заводи. Още по-неприятно е ако модела или серията, която Ви трябва е свършила или търговеца, при който търсите изобщо не я предлага. Трябва да търсите другаде и тогава вече почти сигурно е, че ще партидата ще е друга. Важно е : Винаги предвиждайте малко повече квадратура от необходимата.

2. "В кашоните имаше две счупени плочи" - не е нужно да се ядосвате. Добре е да знаете, че при доставка всички палета се преглеждат внимателно, но понякога се случва в средата на палето или на кашона да има счупена или пукната плочка, която няма как да се види.

3. Често клиентите предпочитат сами да правят съчетания, без да се водят от сериите, които му е предложил търговец / производител. В такива случаи е важно да се внимава с размерите на плочки, фризове и декорите, които се съчетават, за да не се разминат фугите и резултата да не е задоволителен.

4. Много е важно да подберете правилният вид плочки според приложението им - къде трябва да е ГРАНИТОГРЕС, къде ФАЯНС и къде може да е ТЕРАКОТА, след което да изберете правилната фуга. Често в магазините се предлагат няколко вида фуги - всеки подходящ за различни помещения, както и размер плочки. Всеки наш търговец е готов да Ви съдейства при избора.

5. Освен размерите и типа, плочките имат и други характеристики. В нашия нов електронен магазин www.granitogres.bg, ще видите едни не много познати характеристики: fullbody, PEI, R и ректифициран. Ще кажем по няколко думи за всяка от тях:

- fullbody - това означава, че плочката е изградена изцяло от един слой и материал - тоест когато я погледнете отстрани се вижда абсолютно еднакъв "цвят" от всякъде.

- PEI - тази характеристика определя класа на износоустойчивост, колкото по-висока е стойността, толкова устойчива е плочката.

- R - показва класа на противохлъзгане, отново - колкото по-голямо число, толкова по-добре.

- ректифициран - това означава, че дадената плочка е калибрована и е с абсолютно точен размер.

6. Една много важна стъпка е избора на лепило. Тук винаги майстора помага, но е добре и Вие да знаете, че всички плочки с голям размер, както и всички плочи, предназначени за навън - задължително трябва да се лепят с ФЛЕКС ЛЕПИЛО. Това е изключително важно. Също така, би било много по-добре плочките на пода в банята или в мокрото помещение да бъде лепени със същото лепило (пример за такова лепило са FLEX и ТОП МИКС ЕКСТРА ФЛЕКС). Всички плочки за вътрешни стени, както и по-малки размери подови плочки могат да се лепят с лепило клас C1 (пример: ТЕРАЗИД STANDART). Съвет: Кажете на търговеца, който Ви обслужва за къде са предназначени плочките, за да Ви съдейства с избора на лепило.

7. Преди полагането на плочките е добре стените и пода да се обработят с хидроизолационен материал (пример: ТЕРАЗИД GT-11), а в ъглите между пода и стените да се полага хидроизолационна лента (пример: ТЕРАЗИД ЛЕНТА ЗА ХИДРОИЗОЛАЦИЯ).

Ще се радваме да сме Ви били полезни. Със сигурност сме пропуснали нещо и сме готови да отговорим на всеки Ваш въпрос. Може  да използвате и формата за връзка с нас. Очакваме Ви.

© Developed by CommerceLab